Keytoe_logo_wit_kleinCreated with Sketch.
MENU

Het vrouw-man gevecht om salarissen binnen Keytoe

Patrick25 januari 2018Gemiddelde leestijd: 2 minuten

Er was een tijd, lang lang geleden dat Keytoe meer op een apenrots leek dan op een bedrijf. Er werkten toen (helaas) alleen nog maar mannen. Wellicht had het te maken met het feit dat Cedric en ik als oprichters ook twee mannen waren.

In ieder geval, als er dan weer eens een vrouw aan de slag ging, dan gierde de testosteron binnen de kortste keren door de tent.

Die tijden zijn gelukkig voorbij. We neigen de laatste tijd naar een iets gezondere vrouw/man verhouding van 30%/70%. Daarnaast vinden we de hele vrouw/man discussie soms ook wat overdreven, aangezien we meer geloven in gender-neutraliteit. En we ook eerder kijken naar iemands inzet, betrokkenheid en resultaat, dan zijn of haar geslacht.

Maar goed, nog geen 50%-50% verhouding bij Keytoe, maar wel een grote verbetering ten opzicht van eerdere jaren.

We volgen daarnaast met grote interesse de huidige discussie in de media rondom de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Zelfs in het “progressieve” Nederland verdienen mannen gemiddeld nog altijd 16% meer (als je rekening houdt met het feit dat vrouwen vaker in deeltijd werken) of zo’n 6% als je voor dit verschil corrigeert.

Nederland staat daarmee op de 32e plaats op de lijst van de genderkloof wereldwijd. IJsland staat sinds kort op 1. Daar is namelijk nieuwe wetgeving van kracht, waarbij bedrijven moeten bewijzen dat ze mannen en vrouwen in een zelfde functie en met dezelfde ervaring gelijkwaardig belonen. Chapeau. Maar moet Nederland hier dan een voorbeeld aan nemen om dit te regelen met wetgeving?

Wellicht niet. In het NRC verscheen onlangs een artikel over hoe andere bedrijven binnen Nederland de genderkloof probeerden te tackelen. Zo is er een consultant die de salarissen transparant maakt voor iedereen en zo hoopt dat er daardoor als vanzelf meer gelijkwaardigheid.

Wat een moeilijk gedoe. Tenminste, dat is mijn persoonlijke mening. Bij Keytoe hebben we totaal geen last van een genderkloof. En de manier om de genderkloof op te lossen is in onze ogen ook erg simpel.

Bij Keytoe bepalen Kollega’s elkaars salaris. Er is een commissie, waar iedereen in kan plaatsnemen en waar er gesproken wordt over de salarissen van iedereen. Inclusief die van jezelf. Iedereen binnen de organisatie heeft de beschikking over de cijfers van de organisatie, zodat er goed bepaald kan worden wat mogelijk is qua stijging en verdeling van de salarissen.

Daarbij zijn die salarissen niet voor iedereen gelijk. Er zijn wel degelijk verschillen, want de ene persoon heeft nu eenmaal meer ervaring / meer inzet / boekt meer resultaat door wat hij/zij doet.

Resultaat: meer betrokkenheid bij het werk, meer geluk en meer tevredenheid over de salarissen. En natuurlijk geen significante verschillen tussen mannen en vrouwen. Goodbye genderkloof. Zo makkelijk kan het zijn…