Keytoe_logo_wit_kleinCreated with Sketch.
MENU

Vergis je niet

Cedric27 oktober 2017Gemiddelde leestijd: 1 minuut

Ja, we hebben een vrije cultuur. Alle collega’s bepalen elkaars salaris, de collega’s sturen het bedrijf strategisch en de collega’s werken in totale vrijheid. Maar vergis je niet: het is niet zo vrij als je als buitenstaander zou denken.

Groepsdruk en onderlinge aansturing doet een hoop. Nee, er zijn geen geschreven regels. Maar dat betekent niet dat er geen algemeen geldende waarden heersen. Het grote verschil tussen een ‘normaal’ georganiseerd bedrijf en Keytoe, is dat ik als een van de directeur-eigenaars veel minder bepaal.

Wat niet betekent dat ik geen stevige vinger in de pap heb. Ook ik ben immers collega, ik ben alleen niet de zelf-verklaard- baas. Veel mensen die iets over onze cultuur hebben gehoord, gaan ervan uit dat er bij ons op kantoor op tafels wordt gedanst en dat we ons niet strikt aan afspraken houden. Dat klopt, maar alleen op vrijdagavonden.

Er zijn drie zaken die bij Keytoe continu in de gaten worden gehouden: is de klant gelukkig, is de collega gelukkig en is de boekhouder gelukkig? We sturen op geluk, met de enige voorwaarde: zwarte cijfers. En zelfs als we écht zouden moeten kiezen, dan verkiezen we geluk boven geld. Gelukkig kunnen ze prima samen.

We hebben geen regels, maar we zijn wel strebers. De klant neemt ons altijd aan om succesvoller te ondernemen. Dat is geen makkelijke uitdaging. Omdat we elkaars geluk op de werkvloer in de gaten houden – en die net zo hoog hebben staan als klantgeluk – lukt dat. De bevlogenheid onder collega’s is uiteindelijk de key driver om de klant blij te maken. Niet de vastgelegde regels of processen.

Vergis je niet. Ook bij een bedrijf, met een vrije cultuur als de onze, gelden de keiharde zakelijke waarheden: keihard werken, afspraken nakomen en geld verdienen.