Vele druppels maken een regenbui

op 25 april 2019

Gemiddelde leestijd: 4 minuten

Pak wat vaker de fiets

Vanmorgen zat ik op de fiets naar Keytoe, in de regen, kou en de wind… Mijn voornemen om me wat “milieubewuster” op te stellen werpt zijn vruchten af. En in de tussentijd wordt mijn bankrekening ook blij, want ik hoef wat minder vaak te tanken. Toch voelde ik me halverwege de rit een beetje belazerd door mijn meer milieubewuste ik, die die goede voornemens natuurlijk op een zonnige vrijdagmiddag bedacht had.

Ik merk dat ik soms in tweestrijd met mijzelf sta. Want ik wil wel beter doen. Maar het moet ook wel leuk blijven. En haalbaar.

Kinderen voor Kinderen voor een betere wereld

Vroeger was ik groot fan van Kinderen voor Kinderen. En sinds kort ben ik opnieuw fan, want Bem is ook fan. De liedjes zijn wel wat veranderd. Het is nu “Red de bij”, “Plasticsoep” en een “Gezonde planeet” wat bovenin mijn Spotify lijst staat. Ja, je leest het goed, de tijd van “Hahaha, je vader” en “Wakker met een wijsje” is voorbij. Kinderen worden door Kinderen voor Kinderen geïndoctrineerd beter voor hun aarde te gaan zorgen dan hun ouders gedaan hebben. En ik zing luidkeels mee. Maar ja, wat als Bem straks erachter komt dat ik die liedjes echt wel gehoord heb, maar er verder niets mee deed?

Druppels

Om de beschuldigende vinger van Bem en Mik voor te zijn, ben ik toch maar eens gaan kijken naar waar ik mijzelf duurzamer kan gedragen. De makkelijkste en snelst in te voeren verandering was een nieuwe prullenbak om plastic te gaan scheiden. En nu ben ik iedere twee weken bijzonder trots als Toine (ja bij ons zet de man nog traditioneel het huisvuil buiten) een meer dan gehalveerde grijze bak aan de straat zet. Maar het voelt toch een beetje dubbel. Want er gaan ook dagelijks zo’n 6 plastic luiers diezelfde bak in. Maar ik weiger toch echt ecologisch wasbare luiers te gaan gebruiken. Nog zoiets, ga ik keurig met de fiets naar mijn werk, kijk ik onderweg naar “de overkant” waar het industriële uitzicht verraadt dat die ene autorit van mij niet zo heel veel uitmaakt. De druppels op de gloeiende plaat.

De gemeente en Stroomopwaarts

Vorige week ben ik bij twee meetings geweest die betrekking hebben op duurzaamheid/MVO. De meeting vanuit de gemeente was erop gericht meer participatie te krijgen vanuit de inwoners. Hoewel ik het jammer vond dat er maar een klein clubje mensen was en dat dat niet een goede afspiegeling van de gemiddelde inwoner van Maassluis was, kregen ze het wel voor elkaar mij aan het denken te zetten over waar ik zelf nou wel en niet wat kan betekenen.

Dat lukte ook bij het Lef loont! evenement georganiseerd vanuit het SEN netwerk van Stroomopwaarts, waar ik namens Keytoe lid van mag zijn. Interessante sprekers en gasten die allemaal wat betekenen op het gebied van Duurzaamheid en/of het weer in de kracht zetten van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ik merk dat ik iedere keer als ik deze verhalen hoor zou willen dat we meer kunnen doen. Maar ik ben ook realistisch, aan het eind van de maand moeten de huur en salarissen ook betaald worden. En dat lukt niet wanneer je je alleen maar focust op MVO zijn, in ieder geval niet in onze branche. Maar wat kan dan wel, waar ligt wel onze kracht, wat kunnen we nu meer doen dan we gisteren deden?

Gewoon doen

Zoals ik in een eerder blog over onzekerheid al eens schreef… Als ik iets uitspreek krijgt dat meestal de kracht dat dat mij uiteindelijk ook wel lukt. Ook voor Keytoe werkt dit vaak. We hebben ooit gezegd dat we de wens hebben dat hoe we bij Keytoe georganiseerd zijn ooit niet meer zo bijzonder is. En waar veel mensen ons nog steeds een beetje gek vinden, merken we ook dat er een steeds grotere groep mensen is die ons als voorbeeld ziet. We hebben er zelfs een nieuwe entiteit (KeytoeY) voor kunnen oprichten, dus ergens is het balletje wel gaan rollen. Dat willen we nu dus ook met duurzaamheid gaan bereiken. We zijn er nog lang niet, maar Patrick heeft gezegd dat zijn doel is dat Keytoe CO2 positief wordt en iets zegt me dat dat ons gaat lukken. We hebben begin van dit jaar gezegd dat we klanten willen gaan helpen met hun MVO doelstellingen en hier zijn al verschillende initiatieven uit ontstaan, waar we nu al betrokken zijn om onze klanten te helpen de wereld beter te maken.

Meetup Duurzaamheid

En daar blijft het niet bij. We willen meer mensen inspireren. Want ik denk dat ik niet de enige ben die wel meer wil, maar niet zo goed weet waar te beginnen. En ik denk ook dat we mensen in ons netwerk hebben die mij daarbij kunnen helpen. Dus gaan we op zeer korte termijn Meetups organiseren rondom duurzaamheid. Als je de eerste wil zijn die uitgenodigd wordt op dit groene feestje kun je je vast inschrijven op onze Meetup pagina. Inspireer ons en laat je inspireren. Vet!

Druppels laten het regenen

En ik, ik ga verder met mijn zoektocht naar wat werkt en wat niet. Want mijn auto inleveren, heb ik vandaag besloten, gaat me toch iets te ver. Ik ga niet met twee kinderen in weer en wind op de fiets over straat. Maar ik ga wel op zoek naar de druppels op de gloeiende plaat die wél werken. Want, hoewel ik zelf baalde van de regen vanmorgen, denk ik dat de plantjes er na drie weken droogte wel blij van werden.