Keytoe_logo_wit_kleinCreated with Sketch.
MENU

Oma’s als psychologen

Lennard15 februari 2018Gemiddelde leestijd: 2 minuten

Er zijn 300 miljoen mensen met depressie wereldwijd volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dat is ongeveer 4 procent van de wereldbevolking. Een onvoorstelbaar aantal.

Buiten depressie om zijn er tal van andere psychische ziektes en aandoeningen waar mensen mee te kampen hebben. Kun je nagaan hoeveel mensen dat dan bovenop mensen met depressie zijn.

Behalve dat ze er zelf vooral erg veel last van hebben, ondervinden ook de omgeving, de familie en vrienden van deze mensen, maar ook zelfs de hele samenleving hier negatieve consequenties van. Zelfmoord door depressie staat in de ranglijst als een van de meest voorkomende manieren waarop mensen overlijden. Met alle gevolgen van dien.

Tekort

Hoewel in landen als Nederland psychologie behoorlijk in trek is als studie, zijn er wereldwijd flinke tekorten aan psychiaters en psychologen die de aantallen mensen met alleen al depressie kunnen behandelen. Het is amper te doen. Echter ongelofelijk nodig.

Maar hoe gaan we dit oplossen?

Dixon Chibanda

Ik stel je voor aan Dixon. Een psychiater uit Zimbabwe. Met hetzelfde probleem voor ogen, maar dan nog een tikkeltje erger. Hij is één van de maar 12 psychiaters in Zimbabwe, op een populatie van 16 miljoen mensen. Dat betekent bijna anderhalf miljoen mensen per psychiater.

Het is voor Dixon en collega’s onbegonnen werk alle mensen met een psychische aandoening in het land te behandelen.

Maar Dixon is geen normale psychiater. Hij is een visionair.

De visie

Wat heb je in ieder geval nodig om mensen met psychische problemen te helpen? Mensen.

Wat is een stijgende trend in de wereld? Vergrijzing.

Één plus één is? Juist. Drie.

Dus neemt Dixon de tijd om grootmoeders op te leiden tot ‘buurt-psychologen’. Hij leert ze gespreksvaardigheden, hoe je gedrag activeert, empathie toont en activiteiten planning kan doen om uit bepaalde patronen te komen. Alles op basis van cognitieve gedragstherapie. Daarnaast coacht hij de oma’s met digitale tools. Want ja, de oma’s in Afrika hebben ook gewoon een smartphone.

Hij heeft het voor elkaar gekregen om meer dan 30.000 mensen door grootmoeders te laten behandelen in een jaar. En dat worden er steeds meer. Wat blijkt? De grootmoeders blijken betere behandelaars dan echte psychologen en psychiaters. Het werkt.

Toekomst en vergrijzing

Het idee van Dixon is denk ik een voorbeeld hoe we van wat we zien als een probleem, vergrijzing, een prachtige oplossing kunnen maken voor andere problemen.

Ik denk ook dat, als ze daar zin in hebben, mensen met een hogere leeftijd ongelofelijk nuttig kunnen zijn in meer dan alleen psycholoog zijn. Mentorschap of andere vormen van coaching op persoonlijk, maar ook op organisatie vlak van 65+ers of gepensioneerden lijkt mij erg waardevol.

Dus 65+ers met jullie grijze haren, bij deze doe ik een oproep:

Help ons een handje met jullie kennis, ervaring en wijsheid. Wij met die nog niet zo grijze haren kunnen dat goed gebruiken.