Keytoe_logo_wit_kleinCreated with Sketch.
MENU

Genderneutraal je behoefte doen

Lennard29 januari 2018Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Na het blog van Patrick over hoe Keytoe omgaat met salarissen, waardoor we (hopelijk) geen verschillen hebben op basis van geslacht, moest ik natuurlijk de vervolgstap doen.

Het verhaal

Bij een van onze Kollega Klanten kom ik regelmatig over de vloer. Na een tof, maar wat lang gesprek met de eigenaar was de behoefte om naar de wc te gaan toegenomen. Samen (nee, niet hand in hand) stapten we overtuigend richting de toiletten. Bij de reeks deuren met man of vrouw bordjes kozen we allebei onze eigen deur.

Alleen tot mijn nieuwsgierige schok stapte de mannelijke eigenaar een voor het vrouwelijke geslacht bestempelde hokje binnen. Een vrouwelijke collega liep per toeval langs en met een toon van verbazing en lichte verontrusting vroeg ze: ‘Wat ga jij nou doen? Dat is het vrouwen toilet!’ Waarop de eigenaar vol zelfvertrouwen antwoordde: ‘Ja klopt, maar ik ga zitten!’ En hij stapte naar binnen.

Mijn wereld stond op z’n kop. Wat was boven? Wat was beneden? Wat was aarde? Wat was hemel? Ik wist het niet meer. Blauw kon net zo goed roze zijn en andersom.

In lichte shock toestand wist ik mijn behoefte op het urinoir te doen. Maar was het urinoir dan eigenlijk ook unisex?

Duizelend kwam ik de wc uit om met de eigenaar het gesprek te vervolgen. Hij was duidelijk onaangetast door dit hele debacle. Op weg naar de kamer voor het gesprek, wilde ik toch even weer met beide benen op aarde komen, door duidelijkheid over dit voorval te krijgen. Wat was hier gebeurd?

Zitten is zitten

Hij legde vrij simpel uit dat hij dit vaker deed. Als hij gewoon gaat zitten is er toch niets aan de hand? Ik vond dat hij een punt had. Thuis gaat dat net zo. Mannen en vrouwen die elkaar netjes afwisselen.

Natuurlijk snap ik dat vrouwen het vies kunnen vinden als mannen staand plassen en dan met bijzondere sproei technieken meerdere onderdelen van de wc bewateren, die daar niet voor bedoeld zijn. Dus hoe ga je daarmee om?

Het probleem

Een briljant idee begint altijd met een probleem. Waarom maken we zo’n onderscheid tussen mannen en vrouwen op wc’s? Vrouwen hebben vaak enorme rijen bij wc’s staan, waarbij mannen gemakkelijk door kunnen lopen. Oneerlijk.

Het is voor mannen vrijwel onmogelijk om op openbare toiletten zittend de behoefte te doen in verband met hygiëne issues. Aangezien er altijd hier en daar mannen zijn die staand hun behoefte doen bij wc’s waar je kunt zitten. Sproei trainingen worden tot op heden niet gegeven aan mannen, dus kun je het ze ook niet kwalijk nemen dat er wel eens een fout wordt gemaakt. Fouten maken mag, toch?

In ieder geval hebben zittende mannen daar last van. Oneerlijk.

Bij Keytoe zijn er meer mannen dan vrouwen. Daardoor gebeurt het wel eens dat mannen het vrouwen domein betreden, waar de vrouwen achteraf last van hebben. Maar dus alleen wanneer ze gaan staan, waar vrouwen willen dat ze zouden zitten.

Het idee

Toen kwam het tot me. Een lumineus idee dat genderneutraliteit over de hele wereld kan verbeteren. In het volgende half uur besprak ik dit met de aanstichter van dit idee, de eigenaar.

Hij was het volledig eens en stond achter het besluit om dit te gaan introduceren aan de wereld.

Binnen de kortste keren had ik actie ondernomen en met wat geduld kreeg ik de uitwerkingen van het idee binnen. Het idee had nu vorm gekregen en verdiende zijn welverdiende plek.

Genderneutrale toiletten

Dit is de oplossing geworden:

Vanaf nu hebben we een zittend en staand toilet. De geschiedenis van de oudere bordjes zijn nog als aandenken te zien in de kapotte omranding op het toilet. Maar laten we zo, om de toekomstige generatie bewust te laten zijn van deze verandering, deze kanteling in de geschiedenis van de wereld.

Je kunt nu denken dat het de vrouw benadeelt, want staand plassen kunnen ze niet. Ik zeg: Nieuwe challenge dames! Er is nu ook geen excuus meer om het niet te proberen.

Emancipatie en genderneutraliteit tot in perfectie uitgewerkt.