Keytoe_logo_wit_kleinCreated with Sketch.
MENU

De uitvoering is belangrijker is dan de doelstelling

Keytoe15 september 2014Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Jarenlang heb ik mezelf beloofd te gaan hardlopen. De 10 km lopen, binnen het uur. Dat wilde ik in 4 maanden tijd bereiken. Ik begon voortvarend. Maar al snel haakte ik weer af en ‚faalde’ hard. Dit heb ik zo een aantal keer geprobeerd, totdat ik voor mezelf merkte dat het me steeds maar niet lukte. Ik ben het op een andere manier gaan proberen en het werkt veel beter. En deze manier is ook ideaal voor je business.

Focus op de uitvoering, niet op je doel

Doordat ik mij continu heb gefocust op het doel, de 10 km binnen het uur in 4 maanden tijd, baalde ik steeds van de kleine vorderingen die ik maakte. Het ging me niet hard genoeg. Ik wilde zo snel mogelijk zijn waar ik wilde komen. Daarnaast was ik ook nog eens inconsequent. En dat terwijl ritme en regelmaat essentieel is. Dit omdat ik mij teveel focuste op het doel en niet de weg er naar toe.

Wat ik dus heb gedaan is mezelf opgelegd dat ik elke maandag en donderdag moet hardlopen. Ik focus me dus op de uitvoering. En verdomd. Ik loop nu al enkele maanden elke maandag en donderdag hard (afgezien van de afgelopen anderhalve week waar ik ziek ben geweest). Ik ga ook sneller vooruit dan ooit tevoren. Hoe het komt?

Oefening baart kunst!

Jezelf een doel en deadline stellen is uitdagend. Je zult hard moeten werken om het te bereiken. In het unieke geval gaat het precies zoals je wilt, maar in de meeste gevallen zul je tegenslagen te verwerken krijgen. En daar kom je soms moeilijk overheen. Wanneer je je focust op je schema, ben je niet continu bezig met het vergelijken van je huidige momentum met die van het einddoel. Nee, je bent bezig met oefenen. En van oefenen word je beter. Zonder dat je het daadwerkelijk door hebt op het moment zelf. Bij elke volgende oefening merk je verbetering. Oftewel, je hebt elke keer weer euforiemomentjes. Tuurlijk, je zult wel eens een slechte dag hebben en lukt het niet. Maar ook daar leer je weer van.

Het is geen wedstrijd

Het stellen van doelen en deadlines geeft een gevoel van een wedstrijd. Wanneer je het niet haalt, heb je gefaald. Het vervelende is alleen dat je wedstrijden kunt verliezen. Wanneer je oefent, kun je nooit verliezen. Je kunt alleen maar leren en beter worden.

Geen doelstelling, wel structuur

Nu ik alleen nog maar loop op basis van regelmaat, ben ik ook gestopt met het stellen van doelen. En het rare is, elke keer dat ik loop gaat het beter. Ik loop verder, harder en ik schommel minder in met mijn tussentijden. En na elke sessie kijk ik op mijn hardloop-app en ben ik trots op mezelf dat ik het beter heb gedaan dan de vorige sessie. En wanneer het resultaat minder is, ben ik blij dat ik heb hardgelopen en vertrouw ik erop dat ik het de volgende keer wel weer beter ga doen. Ik heb namelijk wel mijn conditie getraind, mijn skills getraind en geleerd dat er na een tegenslag een volgende keer is om het weer beter te doen. Pas nu het voor mij een gewoonte is geworden om op de vaste momenten te lopen, ben ik bezig met mijn doelstelling om de 10km in een uur te lopen.

Stel een doel, maar focus je op de uitvoering

Tuurlijk is het belangrijk om doelen te stellen. Je wilt jezelf, of je medewerkers, kunnen meten en afrekenen op het geleverde werk. Maar focus je vooral op de uitvoering. Wil je meer bezoekers op je blog? Zorg dan dat je op afgesproken tijden blogt. Wil je de marathon lopen, zorg dan dat je altijd op vaste momenten hardloopt. Pas zodra de uitvoering een gewoonte is geworden, kun je je focussen op je doelstellingen.

In mijn blog van aankomende donderdag leg ik uit waarom je betere resultaten haalt wanneer je meet wat je hebt gedaan in plaats van wat je moet gaan doen.