Dag vriend

op 15 november 2019

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

Dag vriend. Twee kleine woordjes aan het eind van een kort gesprek tussen de boodschappenkarretjes van de Albert Heijn. Ik denk niet dat Sam in de gaten had dat deze twee woordjes een groot verschil hebben gemaakt.

Onze vriend Sam

De meeste Keytoevrienden zullen hem nog kennen. Sam was er als er een fles champagne “geSAMbreerd” moest worden. Als er geklust moest worden was daar “Buurman SAM”. En Sam is er vooral (naast het managen van projecten) heel goed in om klanten en collega’s het gevoel te geven gehoord en gezien te worden. Een talent dat misschien niet als declarabele uren onderaan een offerte verkocht kan worden. Maar wat onbetaalbaar blijkt te zijn in een klantrelatie en ook voor je interne werkgeluk.

Oprechte aandacht

Hoe makkelijk hij dat doet liet hij mij vorige week in de ingang van de Albert Heijn weer zien. Altijd leuk om Sam even te zien. Altijd een vriendelijke lach. Altijd interesse in mij en hoe het gaat met Keytoe. En altijd ook even aandacht voor mijn kleine mannen.

Dag vriend

“Dag vriend” zei Sam bij het weggaan. En Sam zag niet wat dat met Bem deed. Bem zweefde de supermarkt uit. En hij straalde van oor tot oor. “Mama, ik heb er weer een vriend bij.” Ja schat, zo makkelijk kan dat zijn. Als jij iemand leuk vindt, kun je daar “gewoon” vrienden mee zijn.

Trots

Bem vindt het hele vriendjes maken soms moeilijk. In de klas gaat hij met alle kindjes leuk om, maar wanneer is iemand nou je vriend? “Ik durf dat niet te vragen, want dan zegt hij misschien nee.”

De middag nadat wij Sam gesproken hadden stonden er ineens twee vreemde jongetjes in de gang. Bem had ze meegenomen uit de speeltuin. Hij had ze blijkbaar gevraagd vriendjes te worden en nu kwamen ze spelen. Voor Bem echt een overwinning. Ik ben daardoor ook super trots op Bem. En op Sam, die zonder dat hij dat wist het goede voorbeeld gaf.

Vriendjes zoeken

Kunnen we in de grote mensen wereld ook nog veel van leren. Hoe vaak ontmoet je iemand of een bedrijf waar je graag mee zou willen werken? En hoe lang wordt er dan op netwerkborrels en in koffieafspraakjes om elkaar heen gedraaid? Er wordt niet gevraagd of je een opdracht mag hebben uit angst afgewezen te worden. Maar hé, dat is dan wel lekker duidelijk. Kun je verder om nieuwe “vriendjes te zoeken”.

Bij Keytoe zijn we niet zo moeilijk. Want wij hebben veel van Sam geleerd. Als we voor je willen werken dan zeggen we dat. Dan willen we je Kollega worden. En komen we met zijn allen bij je solliciteren.

Wil je ook vriend van Keytoe worden? Op 9 januari geven we weer een feestje.

Meld je aan!