Keytoe_logo_wit_kleinCreated with Sketch.
MENU

Vakantie maakt je weer fit. Toch?

Lennard22 augustus 2016Gemiddelde leestijd: 3 minuten

De zomer zit er alweer bijna op. Iedereen komt terug van vakantie en voelt zich weer fit en opgeladen om aan het werk te gaan. Right?

Nou…

Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van vakantie en andere manieren van herstellen, zodat je daarna weer met energie kan werken.

Vakantie. Mwahh… niet per se de beste manier van herstellen. Een paar redenen:

  1. Je gaat meestal met een verhoogd stressniveau op vakantie: Op het laatst dingen afmaken en regelen op je werk om op vakantie te gaan. Continu jezelf afvragen of je je paspoort wel bij je hebt bij de gate is ook niet echt stress verlagend.
  2. Een plotselinge daling van stress aan het begin van de vakantie heeft effect op je auto-immuunsysteem. Je hoort dan ook veel dat mensen de eerste week van een vakantie ziek zijn.
  3. Op de eerste werkdag na de vakantie moet je mails afwerken; je ritme aanpassen; heb je bepaalde veranderingen niet meegemaakt en moet je die zien te achterhalen. Dit zorgt ervoor dat je op de 2e dag na je vakantie alweer op hetzelfde stress niveau zit als vlak voor de vakantie.

Lijkt weinig goeds dus. Natuurlijk zijn er ook voordelen van een vakantie. Zo kan even weg zijn invloed hebben op je kijk naar het werk. Wat wil je en wat wil je niet. Je kan geïnspireerd raken door iets en met die nieuwe gedachtes weer terug naar je werk komen. Vakantie is soms ook wel leuk en lekker (als je dat gereis, andere toeristen, ronselende winkeliers, slecht hotel-eten, andermans kinderen, vermoeiende hitte en dat irritante animatie-team van de camping / hotel niet meerekent).

Maar een manier om van je werk te herstellen is het niet per se.

Herstel tips: Wat werkt wel

Er zijn wat dagelijkse en wekelijkse dingen die je kunt doen om beter te herstellen van werk, zodat je daarna vol concentratie kunt werken.

  1. Hoge fysieke activiteit (sporten). Je zou denken dat een fysieke activiteit juist energie slurpt, maar sporten zorgt voor energie. Je focus is van werk af tijdens sporten, dit is ook positief, want dat gaat piekeren over werk tegen. Als je fysiek werk hebt is dit niet de beste methode.
  2. Lage fysieke activiteit. Denk aan wandelen, een stukje fietsen, maar ook Yoga en meditatie. Vooral Yoga en mediteren schijnen volgens onderzoek veel aan herstel bij te dragen.
  3. Sociale activiteiten. Een feestje, even langs bij familie of vrienden of uit eten gaan met vriend of vriendin werkt positief voor herstel van je werk.
  4. Creatieve activiteiten. Schilderen, kleien, boetseren, websites designen. Mega leuk.
  5. Slapen. Duh. Maar ook kleine dutjes overdag van maximaal 20 minuten zijn erg goed. Dutjes langer van 20 minuten niet. Je valt dan in een diepe (REM) slaap, waardoor je er vermoeider uit komt. Is er geen slaapbank op kantoor, neem dan na 50-60 minuten werken een rustmoment van 10 minuten en ga daarna weer verder.

De organisatie waar je werkt kan ook bijdragen aan jouw herstel. Zo zullen plekken waar je veel autonomie hebt in je werk, waar je op goede manieren feedback krijgt en waar je verantwoordelijkheid hebt over aspecten in je werk zorgen voor gemakkelijker herstel.

Daarnaast is een hangmat in de vergaderkamer waar nooit iemand vergadert een geweldig idee.

Nu valt het kwartje

Je snapt nu waarom bij Keytoe zo hard wordt getafeltennist: Fysieke activiteit en korte pauze tussen werk door werkt. We krijgen weer meer energie en de afleiding zorgt voor een lager stressniveau. Hierdoor kunnen wij keihard geconcentreerd aan het werk de rest van de tijd.

De feestjes, pizzasessies en vrijdagmiddag borrels bij Keytoe doen we zoals je begrijpt puur en alleen voor het herstel van collega’s.

We zijn ook geobsedeerd door autonomie en verantwoordelijkheid van iedereen. En elk kwartaal geven we feedback op de organisatie en de collega’s. Herstelkudo’s !!

We missen alleen die hang- en Yogamat nog. Komt eraan. Ik weet het zeker.