Onderzoek: transparantie zorgt voor bevlogenheid

op 29 september 2014

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

Een paar maanden voor de zomer ben ik van start gegaan met een onderzoek naar de perceptie van transparantie bij werknemers. Wat dat doet voor het proactieve gedrag van werknemers en voor hun bevlogenheid en aanpassingsvermogen. 324 werknemers vanuit 16 verschillende organisaties, waaronder Keytoe, hebben meegedaan aan het onderzoek. Werknemers moesten 2 flinke vragenlijsten invullen, 2 maanden uit elkaar. Daarnaast werd het aanpassingsvermogen van werknemers beoordeeld door leidinggevenden of collega’s.

De resultaten van het onderzoek

Het onderzoek toonde aan dat de perceptie van transparantie een belangrijk positief effect heeft op het proactieve gedrag van werknemers. Hoe hoger de werknemer dus vond dat de transparantie binnen de organisatie was, des te hoger was zijn proactieve gedrag. Daarnaast zorgde transparantie ook voor een beter aanpassingsvermogen. Wanneer een werknemer namelijk weet wat er binnen de organisatie gebeurt, kan hij/zij zich daar beter op voorbereiden en dus zich beter aanpassen.

Het proactieve gedrag, wat ook uit transparantie voortkwam, zorgde ook voor een hoger aanpassingsvermogen. Hoewel dit proactieve gedrag in ander onderzoek ook bevlogenheid veroorzaakt, is dat in dit onderzoek niet naar voren gekomen. Wel waren er sterke verbanden tussen transparantie en bevlogenheid EN proactief gedrag en bevlogenheid gevonden. Transparantie zou dus heel goed voor bevlogenheid kunnen zorgen, net als dat proactief gedrag dat laat zien bij andere wetenschappelijke studies.

Organisaties zouden dus transparanter tegenover hun medewerkers moeten zijn om proactief gedrag en aanpassingsvermogen op te wekken. Waarschijnlijk zorgt dit ook voor meer bevlogen werknemers. Ook proactief gedrag kan gestimuleerd worden om positieve effecten te krijgen.

Maar hoe deed Keytoe het dan?

Erg goed. Op transparantie scoorden ze bovengemiddeld, vergeleken met de andere organisaties. Toch zijn daar nog zeker wat stappen in te zetten.

Op een bepaalde vorm van proactief gedrag, namelijk het feedback en advies vragen aan collega’s en leidinggevenden, kan Keytoe zich nog zeker ontwikkelen. Hier hebben ze een sterke verbeterslag in te maken. Kennisuitwisseling is een belangrijke factor in zelfontplooiing. Maar op andere vormen van proactief gedrag, zoals jezelf ontwikkelen, autonomie zoeken in je werk of nieuwe uitdagingen aangaan scoorde Keytoe het hoogst van alle organisaties. Dit laat zien dat de ‘helden’ van Keytoe zichzelf blijven pushen en vernieuwen. Zeker voor klanten.

Laatste woordjes

Ik wil Keytoe bedanken voor hun moeite en inzet die ze hebben getoond om mee te doen aan het onderzoek. Mocht u nog vragen hebben over het onderzoek. Mailen kan naar: lennard@keytoe.nl. Ik beantwoord uw vragen graag!

Noot van de redactie: inmiddels werkt Lennard Toma fulltime bij Keytoe. We waren onder de indruk van zijn kennis en werkwijze. En dan: doe je er alles aan om hem binnen te halen. Check. Weten wat hij doet en kan? Houd onze posts in de gaten en ontdek het.