Keytoe_Kollega_kleinCreated with Sketch.
MENU

De K van Kollega: hoe Keytoe werkt

Cedric08 juni 2017Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Zelfsturende Chaos?

Het is zo goed als bij iedereen bekend dat we bij Keytoe zelfsturend werken. Collega’s bepalen elkaars salaris, vakantiedagen bijhouden vinden we onzin, regels zijn er enigszins (maar allemaal ongeschreven) en iedereen moet maar zien hoe hij of zij het werk zo goed mogelijk klaar krijgt. Dat klinkt als een ongeorganiseerd zooitje. Kom het eens een week ervaren, de deur staat open: je zult merken dat de bevlogenheid bij Keytoe hoger is dan bij het gemiddelde bedrijfsleven. We rammen dus.

 

Hoe dan?

Toen we met 35 man waren, raakten we een beetje het overzicht kwijt. Er was behoefte binnen de groep mensen aan kleinere teams. Met dezelfde cultuurwaarden en zelfstandigheid. Zónder te verzanden in een afdelingen-structuur. And so we made it happen. In twee maanden tijd heeft de groep zich in vijf teams opgesplitst. Ieder met een eigen dynamiek, focus en vaak met een variërend dienstaanbod. We dekken het volledige dienstverleningsaanbod van marketing om growth acceleration voor klanten te bewerkstelligen.

 

Maar hoe dan?

Nog geen antwoord op hoe we werken. De teams gaan op eigen houtje voor klanten aan de slag. Met de dienstverlening die de klant op dat moment nodig heeft. Procesmatig only. Waar wel bij moet worden gezegd dat alleen Team Toscani ook projectmatig werkt. De Teams Pep, Noa, Fabio en Chuck werken alleen op continu-basis voor klanten. Teams Pep en Toscani leveren fullservice (digital) marketing, Team Noa heeft een focus op rendabele communicatie, Team Fabio op vooruitstrevende organisatie(s) en Team Chuck levert data-solutions en innovatie.

 

Maar nogmaals: hoe dan?

Proces, wat houdt dat in? We werken als collega van onze klanten. En dan op onze eigen manier. Als Kollega dus, met de K van Keytoe. Eigenlijk zijn onze klanten dus geen klanten, maar werkgevers. De teams van Keytoe werken een vast aantal dagen per maand. Bijvoorbeeld 16 uur per week. Die uren worden door meerdere mensen in een team gemaakt. Denk bij Team Pep aan het volgende scenario:

Scenario:

Een klant (werkgever vanaf nu) heeft een nieuwe dienstverlening die de markt in moet. Daarvoor zal deze week eea moeten worden ontworpen (grafisch), maar zal ook social media moeten worden ‘aangezet’ en is er een beetje frontend development nodig om een tijdelijke landingspagina de lucht in te krijgen voor het afvangen van de eerste leads. In dit scenario gaan vier verschillende mensen aan de gang die allemaal ongeveer vier uur maken en daarin enorm veel voor elkaar krijgen.

Die vier team-leden van Pep fungeerden die week dan eigenlijk als multi-disciplinair collega. Een soort super-collega, die nooit in de vorm van een enkel individu bestaat. Niemand is tenslotte in staat om én content marketeer én online marketeer én frontend developer én grafisch vormgever te zijn. Pep wel. Daarmee maakt Pep zich bijvoorbeeld beter dan welke marketingcollega dan ook. Is Pep daarmee een arrogant ‘mannetje’? Nee hoor, er zitten 10 mensen in Team Pep die supergezellig zijn. Onze werkgevers hebben altijd wel een klik met een paar van hen. Relaties met werkgevers zijn daardoor supergoed.

 

Maar nog iets concreter: hoe dan?

We werken tegen een heel concurrerend tarief: kostprijs intern plus een beetje, óf kostprijs intern plus een performance fee (gebaseerd op resultaat achteraf). Daarnaast sluiten we een ‘arbeidsovereenkomst’ van een half jaar af met een vooraf vastgesteld aantal werkdagen per week. Vooraf wordt er met de werkgever besproken wat de groei-doelstellingen zijn. Wij bedenken samen met de werkgever en de marketingcollega’s bij de werkgever waar het gat ligt waar we in kunnen springen. We gaan planmatig en iteratief aan het werk en vliegen een combinatie van kortetermijn- en langetermijndoelstellingen aan.

 

Wil je het liefst nog iets concreter?

Dat kan. Dat mag. Dat kunnen we begrijpen. We vinden het leuk als(/dat) je geïnteresseerd bent. We kunnen lopende voorbeelden doornemen en werkgevers van Keytoe met je in contact laten komen. Je zult merken dat we het best alternative zijn voor een directe collega. We hoeven geen vakantiegeld, drinken je koffiemachine niet leeg, vragen geen kerstpakket en we hebben nooit een ochtendhumeur. We kosten ongeveer hetzelfde als een reguliere FTE’er. Is onze manier van werken anders dan je gewend bent? Gelukkig! We houden niet van reguliere meuk. We zijn graag de collega met wie je het liefst gaat stappen. Oh sorry, Kollega.

 

Liefs van,

Pep, Toscani, Chuck, Noa en Fabio. Ieder team heeft een eigen CV en sollicitatiebrief voor je klaar liggen waar je hard om kunt lachen. Terwijl ze bloedserieus zijn in hun werk en intenties. You’ll see.