Keytoe_logo_wit_kleinCreated with Sketch.
MENU

Growth Mindset: Wat is het en hoe werkt het?

Keytoe26 juni 2018Gemiddelde leestijd: 5 minuten

Growth Mindset: wat is het en hoe werkt het?

Ken je het verhaal van de baby die middenin het proces van het leren lopen besloot dat het te moeilijk was. De baby die dacht: jongens dit gaat me nooit lukken. Ik kap ermee! Ik kruip wel mijn hele leven. Nee? Ik ook niet..

Kinderen en in het bijzonder baby’s zijn namelijk heel nieuwsgierig en leergierig. Eerst goed kijken hoe anderen het doen en daarna zelf proberen, net zolang tot het lukt. Helaas verdwijnt deze mindset in veel gevallen wanneer de kinderen opgroeien en te maken krijgen met andere uitdagingen en tegenslagen.

Daar was dat woord weer! Mindset: wat is het en hoe werkt het?

Mindset bestaat uit de overtuigingen die we hebben over onze intelligentie, talenten en kwaliteiten. Psychologe Carol Dweck bracht in 2006 2 verschillende mindsets aan het licht, namelijk de fixed mindset en de growth mindset.

Mensen met een fixed mindset geloven dat hun capaciteiten vaststaan. Ze geloven net zoals de niet-bestaande baby in het voorbeeld, wanneer iets niet in één keer lukt dat ze dit gewoon niet kunnen.

Mensen met een growth mindset zijn er echter van overtuigd dat we onze capaciteiten kunnen ontwikkelen. Wanneer zij vallen staan ze op en proberen ze het nog een keer. Dit op het eerste gezicht kleine verschil heeft verstrekkende gevolgen.
 

Henk en Hans

Stel je nu eens voor dat 2 mensen tegelijkertijd op atletiek gaan bij verschillende verenigingen, 100km van elkaar vandaan. We noemen de personen in kwestie even Henk en Hans.

In de weken voor hun eerste sprintwedstrijden trainen ze allebei hard voor de wedstrijden. Henk wil graag laten zien hoe hard hij kan rennen, terwijl Hans vooral een goede sprinter wil worden. Voor allebei de mannen verloopt hun eerste wedstrijd niet hoe zij willen. Ze eindigen allebei ver buiten de prijzen. Balen natuurlijk! Maar wat nu?

Henk is ervan overtuigd dat zijn capaciteiten vaststaan. Hij is blijkbaar toch niet zo goed in sprinten als hij dacht. Henk heeft er geen zin meer in en besluit om te stoppen met atletiek en iets anders te zoeken waar hij wel goed in is.

Hans gelooft dat hij met hard trainen wel beter moet worden en misschien in de toekomst zelfs een keer een wedstrijd kan winnen. Hans besluit om nog harder zijn best te doen, hij ziet de geflopte hardloopwedstrijd als een uitdaging en een kans om zichzelf te ontwikkelen. Hij blijft trouw naar de training gaan, kijkt goed hoe de snellere jongens trainen en vraagt om tips.

3 maanden later doet Hans mee aan zijn 2e wedstrijd en je gelooft het niet, maar Hans eindigt op de derde plaats! Zo zie je maar weer denkt Hans, als je er maar hard genoeg voor werkt dan lukt het wel. Hans blijft aan atletiek doen en besluit om naast het sprinten ook nog andere onderdelen op te pakken. Hij heeft uiteindelijk een leuke tijd op de sportvereniging waarin hij hard traint en zichzelf steeds blijft uitdagen.

Invloed op gedrag

In het bovenstaande voorbeeld leidt een verschil in mindset uiteindelijk tot een duidelijk verschil in gedrag terwijl de eerste ervaring eigenlijk hetzelfde is.

Mensen met een growth mindset, zoals Hans, stellen over het algemeen hogere en meer uitdagende persoonlijke doelen. Hun focus ligt veel meer op leren en zichzelf ontwikkelen dan aan hun omgeving laten zien hoe goed ze zijn. Dit zorgt ervoor dat ze meer risico’s durven te nemen en meer doorzetten wanneer iets niet in één keer lukt.

Belangrijk om te weten over de growth mindset is dat het niet hetzelfde is als open-minded of optimistisch zijn, het is meer specifiek dan dat. Iemand met een growth mindset zegt bij falen: ik kan het nog niet.

Mensen met een fixed mindset, zoals Henk, denken in dezelfde situatie: ik kan het niet (en zal het dus ook nooit kunnen). Het gevolg van dit gedachtepatroon is dat zij opgeven wanneer ze uitdagingen tegenkomen, lagere persoonlijke doelen stellen en minder risico’s durven te nemen.

Tegenslagen en uitdagingen horen nu eenmaal bij het leven, het is de kunst daar op een juiste manier mee om te gaan.

De werkvloer

De invloed van mindset op de werkvloer is minstens even groot als op de atletiekbaan. Wat doe je als het niet gaat zoals je wilt? Ga je met de staart tussen de benen in een hoekje zitten of analyseer je wat er fout gegaan is, ga je hierover in gesprek met je collega’s en doe je het vervolgens nog een keer. Dit keer met succes!

Iemand met een growth mindset zal zijn vragen stellen, ook al komt hij dan misschien niet over als een genie. Op deze manier wordt hij namelijk wijzer en beter. Dat hij daarvoor zijn onwetendheid bloot moet geven doet er niet toe.

Ook op de werkvloer gaat helaas niet alles altijd in één keer goed. Hoe je daar mee omgaat, zal bepalen of je blijft groeien en ontwikkelen of niet. En laten we eerlijk zijn, als het even kan willen we allemaal een eindbaas worden in wat we doen.

In de onderstaande afbeelding zijn de verschillen tussen de 2 soorten mindsets duidelijk weergegeven.

Growth mindset cultiveren

Hoe kun je er zelf voor zorgen dat je (nog) meer een growth mindset ontwikkelt, zodat je jezelf kunt blijven ontwikkelen en naar een hoger doel kunt groeien?

1.Herken je mindset. Ga voor jezelf na wat je gedachte is wanneer je denkt dat jij of iemand in je omgeving faalt of slaagt. Heb je statische gedachten zoals, ik kan dit gewoon niet of mijn collega heeft daar gewoon talent voor. Of denk je meer in termen die bij de groei mindset horen en buig je: ik kan dit niet om in, ik kan dit nu nog niet

2. Ga op zoek naar mensen die je kunnen helpen groeien. Dit kunnen mensen zijn die een expert zijn in de skills die jij wilt aanleren, maar ook mensen die je willen coachen in het groeiproces.

3. Kijk naar mensen in je omgeving voor bewijs dat talenten ontwikkeld kunnen worden. Dit kan een enorme motiverende werking hebben. We kennen allemaal wel iemand die zichzelf Spaans heeft leren spreken, een halfjaar heeft getraind voor de marathon die zij vervolgens met succes uitliep of na een aantal flinke tegenslagen nu toch uit een dal geklommen is.

4. Complimenteer je collega’s en de mensen om je heen op basis van hun inzet en niet op basis van hun talenten. Dus in plaats van dat je zegt: je bent zo slim of je bent zo goed in je werk. Zeg je, lekker gewerkt! Ik houd ervan dat je altijd zo goed bezig bent om nieuwe strategieën te bedenken, of gaaf om te zien dat je zo gemotiveerd naar oplossingen voor dit probleem aan het zoeken bent.

5. Daag jezelf uit. Leg de nadruk op progressie. Beter willen zijn dan vorige maand. Ga voor jezelf na of je vooruit gaat en stappen maakt in de gebieden waarin je wilt groeien. Zo niet, hoe komt dat dan?

6. Leer van falen. Als het een keer absoluut niet zo uitpakt als je wil, stel jezelf dan de vraag: heb ik maximale inzet getoond? Waar ging het mis? Wat zou er beter kunnen gaan in mijn voorbereiding? Hoe kan ik ervoor zorgen dat het de volgende keer wel goed gaat en wie kan me hierbij helpen?