Even voorstellen…

op 28 februari 2019

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Hi lezer, bij deze introduceer ik mezelf als nieuwe prospect van KeytoeY!

Wie ben ik?
Mijn naam is Annabel, ik ben 23 jaartjes jong en studente aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ik ben geboren en getogen in Maastricht, en besloot vijf jaar geleden naar de Randstad te trekken en deze mooie, maar verre stad achter me te laten. Mijn accent is gelukkig ook lekker daar gebleven. Nu woon ik in het pittoreske Leiden in een studentenhuis met vijf meiden (chaos, maar zo gezellig).

Ik heb een bachelor Psychologie gedaan en besloot toen de master Arbeids- en Organisatiepsychologie te volgen. Dit idee kwam voort toen ik een half jaar in Zweden, Stockholm, ging studeren. Zweden is een land dat bekend staat om de focus op het welzijn van zijn inwoners. Ook in het bedrijfsleven en onderwijs. Op de Uni zat ik in een klas met enkel Zweden, en merkte ik meteen die chille sfeer die daar heerste. Zo werden docenten bij de voornaam genoemd. Ik weet nog dat een professor genaamd Knut door een student begroet werd met: Hej hej Knuttie! Ook was het doodnormaal om de docenten op de hoogte te houden van je liefdesleven bij after-school barbecueën. Ook heb ik wel eens naast de docenten in de meest vreemde yoga posities gestaan tijdens yogasessies in de pauze. Zweden staan er ook om bekend dat ze gesloten zijn. Dat merkte ik als international soms ook. Dat vond ik behoorlijk contrasterend, maar het werd me snel duidelijk dat wanneer je je dan tot de in-group had ‘opgewerkt’, je je kon onderdompelen in de relaxte sfeer.

Ook bij de bedrijven waar ik kwam heerste zo’n goede, informele vibe. Een zesurige werkdag is daar bijvoorbeeld doodnormaal. Ook hebben ouders standaard 480 dagen betaald verlof dat ze mogen gebruiken in de eerste 12 levensjaren van hun kind. Dit wordt vooral door vaders gebruikt, dus je zag gedurende de dag in elke hoek wel vaders met kinderwagens opduiken. Het gaf me echt een ander perspectief van leven. Anyway, je snapt: ik heb daar echt een top tijd gehad.

Eenmaal terug in Nederland ging ik bij verschillende bedrijven werken en merkte ik het contrast met de Zweedse (werk)cultuur heel erg. Er was weinig energie, iedereen stopte bij het halen van zijn target en was rond vier uur eigenlijk vooral op de klok aan het kijken wanneer ze naar huis konden. Het zette me zo aan het denken. Zo hoort het niet. Werk hoort leuk te zijn én je hoort je gemotiveerd te voelen om echt een verschil te maken! Hoe kan het dat ze in Zweden, een land met een goede economie (ook niet geheel onbelangrijk) werken om te leven, en in Nederland het soms meer lijkt op leven om te werken? Niet dat werk onbelangrijk is, integendeel, maar die balans moet toch anders kunnen? Je begrijpt misschien na mijn ervaringen wel waarom een bedrijf als Keytoe met zo’n autonome cultuur, maar wel een focus op kwaliteit mij zo enthousiast maakte.

Hoe ben ik bij Keytoe terecht gekomen?
Lennard, een van de twee head men van KeytoeY, gaf een gastcollege bij mijn studie. Zijn verhaal over deze bijzondere organisatie boeide me meteen. Ik besloot hem te mailen of ze nog stagiaires zochten, en ik kon gelijk op gesprek komen. Ik had me natuurlijk netjes aangekleed, want zo ‘hoort’ het immers. Eenmaal binnen merkte ik al snel dat dat niet per se nodig was en het niet zo’n formeel sollicitatiegesprek zou worden als ik gewend was. Lennard legde zijn benen gekruist op tafel en het ijs was gebroken. Het gesprek was super chill, juist omdat de sfeer zo ongedwongen was. Het gesprek wat volgde met Cedric was precies zo.

Hoe bevalt het dan tot nu toe?
Goed! Na mijn kennismaking met Keytoe zie ik nu nog meer het belang in van een vrije en collegiale cultuur op de werkvloer. Ik snap echt niet waarom niet meer bedrijven zich deze cultuur eigen maken. Ik ga stage lopen bij KeytoeY, een subonderdeel van Keytoe bestaande uit Lennard en Cedric. Zij houden zich bezig met het geven van organisatieadvies om werknemers en de bedrijfscultuur meer te laten floreren. Ik vind het oprecht uitdagend dat ik hieraan kan meewerken, en wordt behandeld als volwaardig lid van Keytoe(Y). Ik heb gemerkt dat alles kan en mag. Dat is best wel wennen als je het traditionele ‘regime’ gewend bent, maar ik weet nu al dat ik hier mega veel van ga leren. Je wordt echt uit je comfortzone getrokken, maar that’s where the magic happens, right?!

Ik heb er zin in en jullie horen zeker nog van mij!