Keytoe_logo_wit_kleinCreated with Sketch.
MENU

Franciscus Gasthuis & Vlietland

Door

Ziekenhuis dat ziek goed verzorgt

De beroemdste stadsdichter die Rotterdam ooit had? Makkelijk. Over zijn geliefde stadion op Spangen schrijft het zwartgeklede nachtdier: ‘Dat de hemelpoort verdacht veel wegheeft van het Kasteel.’ Het Franciscus Gasthuis & Vlietland brengt ieder jaar een kerstboodschap aan het voltallige personeel. Normaal is deze klus voorbehouden aan stadsdichters als Elfie Tromp en Derek Otte. Keytoekanon van het eerste uur, Cedric Muchall, mocht in 2022 dit hospitaal verheerlijken. Dat deze plek eigenlijk een beetje zijn hemelpoort is, zijn grote woorden die door nog grotere daden van het ziekenhuis worden waargemaakt. Keytoe slaat een nieuwe weg in van missie-gedreven ondernemerschap en ziet Franciscus Gasthuis & Vlietland als lichtend voorbeeld in de onzekere toekomst.

Van Babyboomers tot Gen ∞

Het Franciscus Gasthuis & Vlietland geldt als vooraanstaande zorginstantie in de regio Rotterdam Rijnmond. Met 5000 interne werknemers en evenveel extramurale krachten waarborgt het de gezondheid van onze bevolking. Dit gebeurt al generaties lang. Cedric bezocht zijn opa in dit gebouw, kreeg hier zijn gehoor terug, zag zijn kinderen hier zelfs geboren worden. Alleen plekken die zo veel geven, zijn verweven in het leven van wie daar verbleven. Klinkt verheven, maar hemelpoorten bevinden zich dan ook in de hoogte. Om in hemelse sferen te blijven: opdat dit eeuwig moet voortbestaan, innoveert het gasthuis op het gebied van zijn kerntaak: zorg.

Betekenisvolle zorg

Echt goede zorg leveren betekent dat een instantie zich niet slechts beperkt tot de hoogst noodzakelijke operaties. Zorg is geen checklist, maar een identiteit. Met inspiratiesessies op locatie doordringt Cedric zo veel mogelijk managementlagen van die betekenis. Genegenheid en verbinding op de werkvloer, humaan en effectief organiseren: deze pijlers bieden de energie die zorgpersoneel zo hard nodig heeft.

Tijdens de pandemie kreeg de zorg als sector weliswaar de aandacht die zij decennialang te kort kwam, maar ná corona houden de naweeën aan. Het energiepeil bij het personeel ijlt wederom neerwaarts, waar meer waardetoekenning op zijn plaats is. Die biedt Cedric vanuit de gedachte die Keytoe onderschrijft: alle zorgteams en managementlagen, stakeholders en eigenaars dienen hetzelfde doel. Verrijk jezelf niet hoewél je anderen verzorgt, maar verrijk jezelf omdát je anderen verzorgt. Vooral het nieuwe organiseren, waarmee Cedric in het verleden al experimenteerde bij Keytoe, zal hierin cruciaal zijn. Idealiter beslist het management namelijk niet vóór, maar mét de rest van het personeel de koers. Verbinding, geen verblinding. Al is die kwaal bij het Franciscus Gasthuis & Vlietland zo verholpen!