Bloggen is slecht voor je rug

op 24 september 2014

Gemiddelde leestijd: 1 minuut

Bij Keytoe proberen we iedere dag te bloggen. Dat lukt niet altijd, maar zo komen we toch op ongeveer 15 blogs per maand. En dat is fijn voor onze lezers, fijn voor onze site en fijn omdat wij zo ons verhaal kwijt kunnen.

Alhoewel het voor ons zo vanzelfsprekend is, geldt dit niet voor iedereen op deze wereld. Onlangs werden we weer met de neus op de feiten gedrukt: zoekmachine DuckDuckGo werd gebokkeerd in China. Waarom? Die reden is officieel onbekend. Maar Google werd eerder ook al geblokkeerd, omdat het zijn resultaten niet wilde censureren.

Maar ook niet iedereen op deze wereld kan bloggen. Neem Raif Badawi. Hij had een blog en krijgt daarvoor zweepslagen. Duizend zweepslagen, 50 per week, 20 weken lang. En een gevangenisstraf van tien jaar. En een boete van 191.000 euro. En een reisverbod van tien jaar. Dus.

Waarom? Waarschijnlijk voor het beledigen van de islam, maar volgens critici is het vooral te doen om zijn blog. Want vrijheid van meningsuiting, dat is niet meteen iets wat ze in Saoedi-Arabië kennen.

Amnesty International zette een campagne op: #freeraif. Verder plaatsten ze in kranten paginagrote advertenties met een afbeelding van een door striemen gehavende ontblote rug.

Een mooi moment om even stil te staan bij onze vrijheden: wij mogen schrijven wat we willen, dagelijks op ons blog. En dat is voor ons vanzelfsprekend. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn.