Amazon zet de supermarkt sector op zijn kop

op 6 december 2016

Gemiddelde leestijd: 1 minuut

In Nederland is er veel commotie rond de supermarkt-bezorgdienst-startup Picnic. Met de schattige elektrische wagentjes zet dit bedrijf van Michiel Muller (je weet wel, van Tango en Route Mobiel), de supermarkt sector op zijn kop. Zodanig dat inmiddels ook Jumbo en Hoogvliet begonnen zijn met een proef rondom online boodschappen doen en bezorgen.

Chapeau voor het initiatief. Picnic lijkt ook een snelle groei op te kunnen pakken. Ze snappen de wensen van de consument blijkbaar. Het uitrollen naar meerdere steden binnen de Randstad lijkt echter wat langer op zich te laten wachten.

Nee, neem dan Amazon. Uit het niets lanceren zij Amazon Go: boodschappen doen, zonder kassière. Je loopt de winkel in, stopt je boodschappen in je tas en je loopt de winkel weer uit. Geen kassa, geen rij, geen wachten. Das handig.

Onder de motorkap gebeuren er een hoop technische hoogstandjes. Camera’s die in de gaten houden welke producten je in je tas stopt. Algoritmes onder de motorkap die voorspellen wat je gaat pakken. En sensor fusion (het combineren van verschillende sensoren om een eenduidig beeld te creëren) die een compleet plaatje per klant schetsen. Wow.

Begin 2017 opent de eerste Amazon Go winkel in Seattle. Bij een succes zullen er ongetwijfeld meerdere volgen. Of outsourced Amazon zijn technologie naar andere winkels. Want daar hebben ze ervaring mee op het gebied van cloud computing (met Amazon Web Services).

Volgens Marshoek (een financieel dienstverlener binnen de supermarktbranche) kan een winkel zo tot wel 20 procent besparen op personeelskosten. Dat is aanzienlijk, maar valt toch ook wel wat tegen. Vergeet echter niet dat er altijd nog mensen bij de klantenservice moeten staan, dat de winkel nog niet door robots bevoorraad kan worden, dat er een manager nodig is, enz.

Kortom, een nieuwe revolutie in retail-land. Heb jij al nagedacht over hoe jij deze technologie in jouw winkel gaat integreren? Want waarschijnlijk komt het sneller dan je denkt.